wtorek, 15 grudnia 2015

❄❄Tiramisu-przepis klasyczny❄❄

Wiecie co...
Miałam dziwną zasadę:
Nie lubię tiramisu i już!!!
A nawet go nie jadłam!
Ale, w naszych czterech ścianach, jest wielbiciel owego deseru i zawsze narzekał,
że nikt nie chce mu ciastka zrobić.
Cóż...
Wypadło na mnie.
 

Koniecznie musicie zapisać ten przepis, bo.....jest PRZEPYSZNY!!!
Mówi Wam to osoba, która za tiramisu nie przepadała
A jak wiadomo-klasyka jest najsmaczniejsza!
 
Wiedzieliście, że "tiramisu" znaczy tyle, co "popraw mi nastrój"?
Uroczo
 
...:::SKŁADNIKI:::...
✔ 4 jajka
✔ 500g mascarpone
✔ 4 łyżki cukru
✔ biszkopty podłużne, albo po prostu biszkopt
✔ 1½ szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
✔ 3-4 łyżki Ballantines Brasil
✔ kakao

Na początek zaparzamy kawusię ♡, dodajemy whisky ♡,  i przestudzamy.
 
Do miski wbijamy żółtka i dodajemy cukier. Białka, najlepiej 2, a resztę zamrozić, wlewamy do osobnej miski.
Żółtka z cukrem ubijamy tak długo, aż będą białe i puszyste. Potem, stopniowo, najlepiej po łyżce dodajemy mascaropne i delikatnie mieszamy, żeby nie rozbić za bardzo powstałego puchu.
 
Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż będą bardzo sztywne.
Zboczuchy :P
 
Ubitą pianę powolutku i delikatnie, bez brutalności, dodajemy do żółtek z mascarpone.
 
Biszkopty moczymy w kawie i układamy w formie o wymiarach 24x20.
Oprószamy kakao/kakaem?, wylewamy połowę masy, oprószamy kakao/kakaem? i powtarzamy zabieg.
I za jakieś 12 godzin będziecie mogli zjeść :D
Łech! Łech! Łech! 
❆❅❄❆U mnie na pewno pojawi się na tegorocznym, świątecznym stole, a u Was?❆❅❄❆
I oby już padał śnieg 
❆❅❄❆❆❅❄❆Kocham śnieg❆❅❄❆❆❅❄❆
 
 
Ⓚasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Śmiało..:) Wesprzyj Kropka^^