środa, 6 sierpnia 2014

(36) Wegańskie pierożki


Pierogi ruskie, pierogi ruskie, pierogi ruskie od mamuśki...
Najlepsza strawa na świecie. A jeszcze, jak są świeżo wyciągnięte z garnka..polane cebulką...Niebo w gębie.
Dla mnie istniały tylko i wyłącznie te pierogi. Te z kapustą, z mięsem..mogłyby nie istnieć. Nawet z owocami.
Ale...
Pan M. zażyczył sobie właśnie tych owocowych.

Jako, że nazbieraliśmy...Tzn. Pan M. nazbierał pokaźną ilość borówek i brzoskwiń, byłam wręcz zmuszona do zrobienia w kuchni pierogarni.

Bach! Mąka na blat!
Kurczę! Poparzyłam się roztopionym masłem!!
Damn it! Co jest? Ciasto się nie chce zrobić! O! już się zrobiło :)

Okrągłe, jak piersi kobiety borówki. Kształtne, jak pupa pięknej niewiasty brzoskwinie...

Lepię pierogi (nie na ślinę) i nawet dobrze mi to idzie. Tak, tak...przyznam się bez bicia, ale zawsze unikałam lepienia pierogów.
Nie wiem, dlaczego. 

I żałuję, że częściej tego nie robiłam, bo fajnie obniżają złość i stres. A potem ta konsumpcja tych owocowych pierogów...
Omnomnom!
Dlaczego ja nie przepadałam za owocowymi pierogami?! Przecież one są świetne i takie idealnie lekkie na letni obiad :D
I nie zawierają ani grama cukru!
Żadna kurka nie straciła dzieciątka...!

Zaczyna być sadystycznie prawdziwie, więc zapraszam do lektury przepisu na totalnie wegańskie pierogi, a ja idę pić "kawę sukcesową", bo dostałam główną rolę w Polsat-owskim programie i się bardzo cieszę. 
Trzeba się odbić od dna, żeby zacząć latać :)

~~*~~
Składniki na ciasto:
  • 500g mąki z pełnego przemiału typu 1850 (ale może być zwykła, bo nie każdy lubi)
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1/4 szkl. roztopionego masła
  • 2-3 szczypty soli
  • łyżka oliwy

Standardowo: mąkę trzeba przesiać.
W miseczce, albo na blacie sypiemy mąkę i robimy gniazdko po środku, do którego dodajemy szczyptę lub dwie soli, wlewamy stopniowo wodę, masełko i oliwę.
Ugniatamy tak długo, aż ciasto będzie gotowe i delikatne. Nie może być twarde.

Jeżeli takie wyjdzie, wystarczy dodać odrobinkę roztopionego masła. Nie dodawajcie wody, bo zabierze ona uzyskany już smak ciasta. Masełko je wzbogaci.

I każdy z nas wie, jak się pierożki robi:)
Ciasto rozwałkować, kółeczka powykrawać i nadziewać owocowym farszem.



Owocowy farsz:
  • borówki
  • brzoskwinie
  • mąka ziemniaczana

Brzoskwinie trzeba obrać ze skórki i pokroić na malutką kosteczkę. Za duża kostka przebije nam ciasto.
Borówki opłukać, odsączyć i połączyć z brzoskwiniami.

I to może być tyle. Wystarczy nafaszerować pierożki i je ugotować.
Ale...jeżeli chcecie mieć fajny, lejący środek, niczym frużelina, oprószcie owoce mąką ziemniaczaną :)
Wydaje mi się, że ten "zabieg" również wzbogacił smak. Tylko nie przesadzajcie z ziemniaczanką :)

Gotowe pierożki idealnie komponują się ze śmietaną, albo kefirem :)



Bon Appetit :)

Jakie są Wasze ulubione pierogi?

10 komentarzy:

  1. Ale wyglądają! Chyba w niedzielę się pobawię w lepienie, bo zrobiłaś mi niesamowitego smaka <3
    Buziole :*

    www.byle-do-emki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam pierogów z owocami :D Moje ulubione to pierogi z pieczarkami i kapustą albo ze szpinakiem i fetą. Mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też moje pierwsze w życiu pierogi :) Mmmm..pierogi ze szpinakiem ^^ całkiem o nich zapomniałam :)

      Usuń
  3. Jeśli z masłem, to już nie wegańskie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że wegańskie, bo są masła dla wegan ;)

      Usuń
    2. To juz chyba raczej margaryna,nie maslo?Maslem nazywamy przeciez te typowe,tluste i z krowiego mleka.Chyba,ze przeoczylam cos w nowosciach weganskich ;-) Tak tylko czepiam sie,bo perfekjonistka jestem,nie ze zlosliwosci ;-)

      Usuń
    3. Akurat dostałam od kuzynki, która w Anglii mieszka i przywiozła mi trochę. Ale niestety, nazwy nie podam, bo już wyrzuciłam opakowanie. Następnym razem bardziej się postaram i o nazwie nie zapomnę :)

      A znalazłam linki, gdzie można samemu zrobić masło/margarynę wegańską.
      http://www.olgasmile.com/maslo-weganskie-margaryna-bezmleczna.html
      http://www.weganizm.com/maslo-weganskie.html

      Usuń
    4. Zatem właściwie mówimy o roślinnym maśle-czyli w gruncie rzeczy o margarynie? :-)
      Dziękuję za przepisy na masło/ margarynę wega, muszę koniecznie wypróbować :-) I pierożki, jeśli znajdę kiedyś czas na ich lepienie :-D

      Pozdrawiam,
      Natalia

      Usuń
    5. A no to nazwijmy to masmargaryną ^^ i zachęcam do podzielenia się efektami ;)

      Pozdrawiam,
      V!cky

      Usuń

Śmiało..:) Wesprzyj Kropka^^