wtorek, 10 czerwca 2014

(12.) Tort szachownica z masą budyniową




Muszę przyznać, że to cudeńko upiekło się naprawdę dobrze :)Chociaż i tak bardziej zasmakowałam w tęczowcu :)

Ciastko dla fanów ciężkich mas. Ale ta i tak była puszysta, co dawało wrażenie niebiańskiej delikatności ^^


~~*~~

Na jeden biszkopt potrzebowałam  
( a upiekłam ich 2): wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  •  szklanka cukru
  • szklanka maki (- 1 łyżka do drugiego biszkoptu)
  • 1 łyżka kakao (drugi biszkopt)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Przez 10-15 minut ubijałam białka z cukrem i szczyptą soli, która utrzymuje białka. Po tym czasie dodałam żółtka, proszek do pieczenia i po trochu mąki. Nastawiłam piekarnik na 180 stopni. Miksowałam dalej przez kolejne 15 minut.
Drugi biszkopt zrobiłam tak samo, ale dodałam kakao.
Czym dłuższe miksowanie, tym biszkopt bardziej puszysty :)
Tortownicę wysmarowałam margaryną i oprószyłam mąką, wlałam masę i do piekarnika na 20-25 min.

 Do nasączenia biszkoptu użyłam:

  • 3 cytryny
  • cukier do smaku
  • litr przegotowanej wody
 Do dużego garnuszka wlałam litr przegotowanej, gorącej wody, wkroiłam 3 cytryny i dosypałam kilka łyżeczek cukru.  Sok nie może być słodki, ale i za kwaśny. Łyżeczką dociskałam cytrynę do ścianek garnuszka, aby wycisnąć jak najwięcej soku. Zostawiłam do wystygnięcia.
Bardzo ważne jest, żeby naprawdę porządnie nasączyć biszkopt, aby nie był suchy, więc nie żałujcie :) Jak zabraknie soku, wystarczy dorobić :)

Masa budyniowa: (źródło: http://allrecipes.pl/przepis/9418/krem-budyniowy-pyszny-i-puszysty.aspx)
  •  2 kostki masła (400 g) o temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania (32 g) cukru waniliowego
  • 2 opakowania (po 40 g) budyniu
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • ok. 5 łyżek cukru pudru
  
Ugotowałam 2 opakowania budyniu w 500 ml mleka, dodając 4 łyżeczki cukru i odstawiłam do wystygnięcia.
  W międzyczasie, miękkie masło pokroiłam w drobną kostkę. Włożyłam do miski, dodałam cukier waniliowy i miksowałam do uzyskania puszystej i gładkiej masy.
Ciągle miksując, dodawałam na przemian cukier puder i po trochę budyniu. Nie lubię za słodkich mas, więc dodawałam cukru, jak najmniej :)
A Wy zróbcie wedle uznania :)


Kiedy mamy juz gotowe biszkopty, to przecinamy je na pół, żebyśmy uzyskali 4. 2 białe, 2 brązowe.
I czas na zabawę :)

Musimy zrobić taką magię :)



No i wystarczy porządnie nasączyć biszkopty, nałożyć dżem na pierwszą warstwę razem z masą, a na kolejne już tylko masę :)

Do dekoracji uzylam:
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 śmietanki 36% + fix
  • srebrne perełki

 Na średnich obrotach ubiłam śmietankę, powoli dodając cukier puder i fix'y. Śmietanki 30-36% nie można za długo ubijać, bo zrobi nam się "masełko" :)
 Po ubiciu włożyć do lodówki na ok. godzinę.


W międzyczasie, rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej i na papierze do pieczenia, łyżeczką zrobiłam prostokąciki 4x10cm. Teraz trzeba czekać, aż stwardnieją.

Po wszystkich ekscytujących przeżyciach:) możemy otulać nasz tort bitą śmietaną i przykleic do bitej śmietany czekoladowe prostokąciki.
Na środku posypałam resztkami biszkoptu i ułożyłam srebrne perełki.





Smacznego łasuchy ^^

Niedługo kolejny:)

2 komentarze:

  1. Hi! This post coսldn't be ѡritten аny
    better! Reading this post гeminds me of my previous room mate!
    He alաays keρt talking about this. ӏ will forward this post to ɦіm.
    Fairly certain he wіll hаve a good read. Thanks for sharing!



    Here іs my site: temp2

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello, I think your website might be having browser
    compatibility issues. When I look at your website in Chrome, it
    looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!


    Have a look at my blog post ... CT limo

    OdpowiedzUsuń

Śmiało..:) Wesprzyj Kropka^^